Aanklacht IRA-lid voor Omagh-bom

Een van de vier IRA-verdachten van de bomaanslag in het Noord-Ierse plaatsje Omagh in 1998 wordt beschuldigd van moord op de 29 mensen die daarbij de dood vonden. Seamus Daly (43) werd maandag gearresteerd in de grensplaats Newry en wordt waarschijnlijk morgen voorgeleid. Er is nooit iemand door de strafrechter veroordeeld voor de bomaanslag.Op 15 augustus 1998 lieten leden van de Real IRA, een splintergroepering van de IRA, een autobom ontploffen in het Noord-Ierse stadje Omagh. 29 mensen kwamen om, 200 raakten gewond. De meeste doden waren vrouwen en kinderen. Het was de grootste aanslag sinds het Goede Vrijdag-akkoord, een grote stap in het vredesproces in Noord-Ierland. Geknoeid met bewijsmateriaalEerdere pogingen om de daders van de bomaanslag strafrechtelijk te veroordelen liepen stuk. Tegen twee verdachten werd een strafzaak gestart, maar de rechters lieten hen in hoger beroep vrij nadat advocaten hadden aangetoond dat de politie geknoeid had met bewijsmateriaal.De Ombudsman in Noord-Ierland oordeelde in 2001 dat de politie veel fouten had gemaakt in het onderzoek naar de bomaanslag in Omagh.In 2009 werd Daly al wel met drie andere verdachten aansprakelijk gesteld door een civiele Noord-Ierse rechter. Zij moesten bijna 2 miljoen euro schadevergoeding betalen aan de slachtoffers en nabestaanden. Daly weigerde dit te betalen. Hij zat in 2009 kort vast vanwege zijn IRA-lidmaatschap.

See the original post:

Aanklacht IRA-lid voor Omagh-bom