Kiev: grote operatie ophanden

De Oekraïense interim-president Toertsjinov zegt dat er een grote anti-terreuroperatie in het oosten van het land wordt opgezet. In een toespraak voor het parlement, die live op televisie werd uitgezonden, herhaalde hij dat Oekraïne niet zal toestaan dat een scenario zoals op de Krim zich zal herhalen.Rusland waarschuwt dat de situatie uit de hand kan lopen als Oekraïne de demonstraties neerslaat. De inzet van het leger is een “crimineel bevel”, zegt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Het land behoudt zich het recht voor etnische Russen in het land te beschermen. Op verzoek van Rusland komt de VN-Veiligheidsraad later vandaag bijeen voor crisisoverleg over Oekraïne. Rusland heeft ook de Europese OVSE gevraagd de problemen te bespreken. Volgens de interim-president zit Rusland juist achter de onrust in oostelijke steden. Ook de VS heeft Moskou er eerder van beschuldigd de onrust in Oost-Oekraïne aan te wakkeren. ConfrontatiesIn de oostelijke stad Slavjansk zijn Oekraïense veiligheidstroepen vandaag al begonnen met het aanpakken van pro-Russische betogers die overheidsgebouwen hebben bestormd en bezet. Op verschillende plekken kwam het tot confrontaties. Minister Avakov van Binnenlandse Zaken zegt dat een medewerker van de veiligheidsdiensten bij de operatie is omgekomen. De Russische televisie meldt dat ook een inwoner van Slavjansk om het leven is gekomen. In verschillende Oost-Oekraïense steden, waaronder Slavjansk, hebben pro-Russische betogers politiebureaus en overheidsgebouwen ingenomen. In Slavjansk zijn wegen geblokkeerd om te voorkomen dat politie en leger de stad kunnen binnentrekken.

Link –

Kiev: grote operatie ophanden